A Pannonhalmi borvidék nagyobb figyelmet érdemel

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A Pannonhalmi borvidék nagyobb figyelmet érdemel

Feltöltve: 2019-11-21

A méltóbb elismerésre vágyó borvidékek felfedezésének keretében ezúttal Pannonhalmán jártunk.

A legrégibb írásos emlékek tanúsítják, hogy Pannonhalmán, és a Sokorói dombokon már a XV. században szőlőműveléssel foglalkoztak, az ott készült borok egy részét (tized formájában) a bencés rend pincéi szívták magukba. A misebor és a szerzetesek étkezéseihez kínált bor is természetesen a környékről származott. Az egykori 4000 hektárnyi szőlőterületből, ma 600 hektáron folyik aktív szőlőművelés a Pannonhalmi borvidéken.

Tradíció és innováció az Apátsági pincészetben

A Pannonhalmi Bencés Apátságnak már az 1800-as években voltak saját szőlő ültetvényei, és a XX. század elején már nem csupán saját felhasználásra, hanem kereskedelmi értékesítésre is készültek ott borok, Chateau Pannonhalma néven. A II. világháború után az apátság elvesztette szőlőterületeit, ám kulturális, szakrális története, gazdag kincsei egyre több látogatót kezdtek vonzani, amellett, hogy aktív szerzetesi életét, oktató munkáját megtarthatta, és máig is tartja a bencés rend.

Az Apátság ezeréves alapítási évfordulójának évében, 1996-ban az UNESCO Kulturális Világörökség része lett a Pannonhalmi Főapátság. A szerzetesrend azonban nem csupán a kulturális örökség megóvására, az épületegyüttes folyamatos restaurálására fordított nagy gondot, hanem visszaszerezte a korábbi szőlő ültetvények nagy részét is. A borászat újkori történelme 2001-ben kezdett íródni, amikor az 1998-as Év Bortermelőjét, az egri Gál Tibort kérték fel, hogy segítse a szőlőművelés és a pincészet aktív beindítását. Ennek hatására az elmúlt közel két évtizedben egyre szebb borokkal jelentek meg, melyek méltán arattak sikert itthon és külföldön. A kíséretezéstől sem riadtak vissza, pedig szinte „szentségtörésnek” számított, hogy a hagyományosan fehér bort adó borvidéken vörös bort adó szőlőket is telepítsenek.

Bencés történetek a címkéken

Két és fél éve dolgozunk a váltáson - mondta Illés Tamás, a pincészet marketing vezetője. Ennek első lépéseként a kínálat megtisztítására került sor: a korábbi 18-20 különböző tételt tizenkettőre redukáltuk. Érdekesség, hogy az új rendszerben a pincészetnek két termékpiramisa rajzolódott ki: egy a házasításoknak és egy a fajtaboroknak. Az alap házasítások (St. Martinus újbor, Tricollis fehér, Tricollis vörös, Tricollis rosé) és a prémium házasítások (Hemina fehér, Hemina vörös) alkotják az egyik piramist, az alap fajtaborok (Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Pinot Noir) és a prémium fajtaborok (Prior fehér néven rajnai rizling dűlő- és fürtválogatás, Prior vörös néven pinot noir hordóválogatás) pedig a másikat.
Az egyetlen kakukktojás a borászat ikonikus bordeaux-i házasítása, az Infusio, ami a minősége és exkluzivitása okán került a prémium fajtaborok mellé a csúcsra. Talán a szortiment kialakításánál is nehezebb feladat volt az új arculat kidolgozása - emelte ki Illás Tamás. Az új grafikák és a borok elnevezései bátrabban merítenek az évezredes pannonhalmi bencés szőlőművelő-borkészítő múltból illetve a szakrális kultúrkörből.

Új, fiatal borászatok

Az Apátsági pincészet fellendülése ösztönzést adott számos új pincészet fejlődésének. Így első állomásunk Herold Ádám borászata volt, egy 2009-ben vásárolt, kibővített, felújított, régi, apátsági dézsma pincében. Itt dolgozzák fel a 12 hektáros ültetvényeikről beérkező szőlőt. Érdekesség, hogy csak nekik van sárga muskotály ültetvényük a környéken, mely fajtáról leginkább Tokajban hallani az utóbbi évtizedekben. Pompás száraz bor készül belőle náluk.

Az Apátság örömmel fogadta, és támogatja az új, a minőségi szőlőművelésre és borkészítésre elhivatott borászatok megjelenését. Ennek legékesebb bizonyítéka volt számunkra, hogy maga Illés Tamás, az Apátsági Pincészet marketing vezetője mutatott be nekünk – az időnk rövidsége miatt is – 3 borászatot az ebédünk alkalmával.

A Tar pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették első olaszrizling tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, 1996-ra már 30 hektáron szüreteltek. Szintén ebben az esztendőben került birtokukba az egykori apátsági dézsmapince Tényőn, amely 200 éves múltjával ma is fontos szerepet játszik a borászat életében. 2010 után tovább terjeszkedtek, így az ősi termőterületnek számító tényői Várhegy-dűlőre 50 év után ismét visszakerültek a tőkék. Napjainkban 65 hektáron művelnek fehér- és kék szőlőt egyaránt. Személyesen kedvencem lett kínálatukból a 2019-es, friss Sauvignon blanc, mely csodásan visszaadja a fajta jellegzetes illatát, aromáját.

A Cseri pincészet tipikus családi vállalkozás. A szőlész-borász édesapa, a vendéglátást tanult, és abban külföldi tapasztalatot is szerzett fiú, a kereskedelemben és kommunikációban jeleskedő édesanya tökéletes együtt munkálkodása hozta meg és hozza a sikereket a 2012-ben alapított pincészetnek. Nem mellékesen a család legfiatalabb tagja, Auguszta jelenleg Kremsben tanul borkereskedelmet. A kóstolón kínált boraik közül a 2015-ös Cseri Legenda (55% merlot, 45% cabernet franc) ékes bizonyítékát adta a kék szőlők létjogosultságának a borvidéken.

A harmadik generációs Pécsinger Jánosnak és családjának szőlőbirtoka a győrújbaráti Báró dombon 20 éve épült, egy, már messziről látszó modern épület körül terül el. A pompás fehér és vörös borok mellett királyleánykából készült „Hableányka” gyöngyöző boruk frissítő élményt szerzett nekünk a már tetemes számú bor kóstolása után is. 2017-es Merlot boruknak hosszabb levegőztetést kellett adni, de amikor kibomlott, a fajta jellegzetes csodás illatát adta, markáns tanninokkal élesítve a merlot lágyságát.

A Hangyál finesz

Hangyál Balázs és felesége új generációként jelent meg a borvidéken. Nyúlon, a Héma-tetőn lévő épületegyüttes a borászat központja. Itt található az 1904-ben épült, eredeti állapotban lévő tanítóház, amely mára a borászat lett. Mellette épült meg, több mint száz év elteltével, a látványpincészet. Ők 2010-ben kezdték el a szőlőtelepítést, így „csupán” néhány éve jelentkeztek először saját boraikkal. Tevékenységük középpontjában ugyan a borászat áll, ám Hangyál Balázs elsősorban különböző élménydús eseményekkel szereti közelebb hozni a bort a fogyasztókhoz. „Bor Camino” névre keresztelt dűlőtúráik mára legendássá váltak. A „Mester estek” keretében is szinte mellékes szereplő a bor, inkább különböző mesterségek (kozmetika, fodrászat, jobb agyféltekés festés, stb.) bemutatkozásán keresztül világítanak rá, hogy a borkészítés is mester munka. A borász nem terheli a látogatókat szakzsargon kifejezésekkel, inkább poénok, viccek, sztorik sorozatát ereszti meg, hogy a vendégek magukat a borokat élvezhessék, és döntsék el, mi ízlik, és miért.

Hit, reménység, barátság, na és a pH érték

A borvidék borászai hamar felismerték, hogy az összefogás, a közös megjelenés a kulcs a fogyasztók szívéhez és az ismertséghez. Hat borászat alapította meg 2017-ben pH érték néven azt a klaszterszerű összefogást, melynek célja, hogy egységes arculattal, azonos márkanévvel megjelenve hozzájáruljanak a Pannonhalmi borvidék hírnevének öregbítéséhez.

A még csak fehér bor házasításként készülő boroknak három fajta a kötelező összetevője: rajnai rizling, olaszrizling, fűszeres tramini. Az arányokat mindegyik borász maga szabhatja meg, kívülálló zsűri dönti el, hogy az adott házasítás viselheti-e a nevet. Azonos címke készül, csak a borászat neve más és más a palackokon. 10-15 ezer palack készült csak az elmúlt két évben, de a fogadtatás olyan kedvező volt, hogy a 2019-es évjáratból már többet terveznek készíteni.

Bor és gasztronómia

Persze a pannonhalmi borászok is tudják, hogy a kiváló borokat finom falatokkal kell kísérni. Ebben is élen járt az Apátság a Viator étterem megnyitásával. Itt nagy szerephez jutnak az újraalapított bencés borászat tételei, amelyekből a pincészetnél már nem elérhető, régebbi évjáratok különlegességei is fellelhetők. Ma már elképzelhetetlen, hogy a pincészetek kísérő falatok nélkül fogadják a borkóstolóra érkező vendégeket. A pannonhalmi borászatok ebben is roppant igényesek. Kizárólag a környék termelőitől vásárolnak sajtot, húsokat és húskészítményeket, vagy éppenséggel maguk is készítenek saját termésből finomságokat.

Egy nap nem is elég, éppen csak bepillantást enged ennek a varázslatos borvidéknek a világába. Megéri több napra érkezni, hiszen szálláshelyek is vannak a környéken, sőt az apátság szálloda építését tervezi. Addig is Győr kifejezetten közel van, rengeteg szálláshellyel, ahonnan csillagtúrában lehet barangolni.

Lovas Katalin
(Fotók: MTÜ)