Bécs: kultúra, vásár, szórakozás

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Bécs: kultúra, vásár, szórakozás

Feltöltve: 2011-11-22

A császári város szépsége, hangulata, közelsége miatt kedvelt célpontja a magyar turistáknak. Autóval bármikor, vonattal kétóránként, busszal is naponta többször elérhető.

Néhány hete mi is villámlátogatást tettünk Bécsben, az Imperial-Austria szervezésében kiváló programokon vettünk részt, ajánljuk mindenkinek, aki volt már és aki még nem!

Csodálatosan, eredeti szépségükben felújítva várják alkalmi vendégeiket a császári rezidenciák, az uralkodók és rokonaik szobáival, személyes tárgyaival.
Önálló egységként futhatunk kisebb (huszonszobás) és nagyobb (negyven szoba feletti) köröket Schönbrunnban, elcsodálkozva a lakosztályok arányain, a helyiségek méretein, a fényűző barokk és fékevesztetten díszes rokokó enteriőrök ázsiai selyemtapétás falain. Érdemes igénybevenni tárlatvezetőt vagy audio guide-ot (hangos tárlatvezetést), hogy a történelemkönyből nem ismert érdekességeket is megtudjuk. A személyes vezetések lendületesek, okosak, humorosak, felkészültek a téma történelmi és bulvárosabb vonatkozásaiban is, nagyon élvezetesek!

Ha már Schönbrunn, érdemes kisvonattal körbemenni a hatalmas, attraktív területen, megállva elismeréssel a Gloriette előtt, gyönyörködve a panorámában és az építészet remekművében.
A kiindulópontra visszatérve, ránk fér egy jó bécsi kávé a császári pavilonban, ahol az uralkodók reggelijüket költötték el kellemes tavaszi délelőttökön. Freskókban és dekoratív elemekben bővelkedik ez az ékszerdoboz. Mivel csak melegítőkonyhája van, nem ajánlom főétkezés helyszínéűl, a hűtővitrinben pihenő Sacher torta viszont bevállalható.

Ha visszanyertük energiánkat, jöhet az állatkert, a Schönbrunn Zoo. Nagyon készültem lelkileg a pandagyerekre, ezt a mackótípus kifejezetten a kedvencem. Pechemre csak sok méter magasba tekintve láthattam, mert egy felállított óriás farönk tetején aludt összegömbölyödve a jószág. Nem idegbajosak ezek a pandák, szüleik is aludtak a 40 kg-nyi bambusz elfogyasztása után. Mint megtudtuk, még válogatnak is, csak a friss, zsenge rügyeket szeretik. Az állatkert minden nap nyitva tart, ne gondoljuk, hogy csak szép időben érdemes végigjárni. Gyönyörű állatokban bővelkedő sétánk során olyan egyedekkel nézhetünk farkasszemet, akikkel rövid ideig tartana ismeretségünk kerítés híján.

Strudel nélkül nincs boldogság

Aki valaha is evett almás rétest Ausztriában, az tudja, hogy nem érdemes kihagyni a repertoárból.
Kicsit más az íze és formája, mint a teszkós, pergamenszerű réteslapból készült dolognak. Schönbrunnban, a Cafe Residenzben meg is tanulhatjuk, hogyan készül. A Strudel Show igazán jó kis program, végignézhetjük és eltanulhatjuk a tésztanyújtás és az isteni töltelékkészítés titkait, receptet is kapunk a végén, meg egy friss rétest kávéval. Hazaérve én ki is próbáltam, érdekes lett a végeredmény, csiszolni kell még rajta, de tény, hogy a töltelék rendben volt, és a tésztát is sikerült kézzel forgatva vékonnyá tenni, szakadásmentesen.

Viszonylag közel található ez a vendéglátóegység az Orangerie-hez, mely az abszolutizmus korában még télikertként funkcionált. Hatalmas, impozáns épülete estéként koncertek helyszíne, egy kicsi Mozart, egy kicsi Strauss, azoknak ajánlom, akiknek nem a méret és az ihletett pillanat a lényeg, és beérik igen kevéssel is a komolyzene terén.

Bevallom, most először jártam Hofburgban, a Habsburg császárok hatalmas birodalmának központjában.
A belváros szívében eddig csak vásárlási és kulináris vágyaimnak engedtem teret. Több, mint 24 tárlat, ezüstkincstár, császári lakosztályok, Albertina... Elképesztő kínálat, kirándulásunk során a Sisi múzeumot ragadtuk ki belőle, mely sajátos valójában dolgozza fel a XIX. századi, megosztó celebet. Mint megtanultuk, csak mi, magyarok szerettük, az osztrákok nagyon nem kedvelték, így a rózsaszín barbimaszkot lerántva egy sokkal szimpatikusabb, fekete nagyasszony élete elevenedik meg a tematikus kiállításban.
Ezt mindenképpen érdemes megnézni, a ruhák, ékszerek és csecsebecsék felhozatalán túl láthatjuk edzőeszközeit, férjével ellentétben napi tisztálkodásra használt, meleg folyóvizes fürdőszobáját, berendezett vasúti kocsiját, dolgozószobáját is.

Külön napot szenteljünk a Belvedere-re.
A pompás barokk kastély ma Ausztria egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményének ad otthont. A barokk palotacsoport két kastélyból áll. A nagyobb kastély a Felső-Belvedere, itt található a világ legnagyobb Gustav Klimt-festménygyűjteménye. Az állandó kiállítás fénypontja Klimt "Csók" és "Judith" című alkotása. Erős benyomást tesznek a látogatókra Schiele és Kokoschka mestermunkái, valamint a francia impresszionisták és a bécsi biedermeier legfőbb képviselői.

Az Alsó-Belvedere és az Orangerie időszaki kiállítások színtere.
Aktuális időszaki kiállítás: Gustav Klimt/Josef Hoffmann: A modernizmus úttörői. Klimt mellett a bécsi szecesszió másik nagy alakja Josef Hoffmann építész, képzőművész. Kettőjük közös munkáit egy egymásra gyakorolt hatásukat láthatjuk 2011. október 25.–és 2012. március 4. között.

Egy múzeum, ami mindenkit érdekel

Amikor meghallottam, hogy a Műszaki Múzeumba megyünk, feltört belőlem a néma sikoly, hogy: neeeeeee. Komoly büntetésnek éreztem egészen addig, míg meg nem láttam, hogy mi mindent raktak össze benne. Mozgás közben láthatunk hatalmas gépeket, mozdonyokat – persze ez még önmagában nem volna mindenki számára öröm.
Összegyűjtötték viszont a technika különféle vívmányainak első darabjaitól napjainkig terjedő kollekcióját. Így láthatjuk a bicikli törzsfejlődését eredeti példányokon, vagy a repülőgépét, hangszerekét, autókét, motorokét… Kicsiknek, nagyoknak, felnőni nem akaró férfiaknak és még nőknek is érdemes megtekinteni.

Ha nem volt elég a császári rezidenciákból, hazafelé úton tehetünk egy kitérőt a hofi kastélyba (Schlosshof). Bár a lakosztályok és szobák csak november 1-ig tekinthetők meg, a majorságban barokk karácsonyi és hagyományőrző kézműves vásárt tartanak.

A kiállításokra interneten is válthatóak jegyek az alábbi linken: itt >>
További info: www.imperial-austria.at

Bécs legjobb adventi vásárai:

Wiener Christkindlmarkt

2011. november 12 - december 24.
naponta: 10-21.30 óráig, p - szo: 22 óráig
12. 24-én: 17 óráig
Rathausplatz, 1010 Bécs
www.christkindlmarkt.at

Karácsonyi falu a Maria-Theresien-Platzon

2011. november 16 - december 24.
naponta: 11-21, illetve 22 óráig
december 24.: 11-15 óráig
Maria Theresien-Platz, 1010 Bécs
www.weihnachtsdorf.at

Karácsonyi falu a Belvedere kastélynál

2011. november 18 - december 23.
naponta: 11-21 óráig
Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Bécs
www.weihnachtsdorf.at

Karácsonyi falu a régi kórháznál (Altes AKH)

2011. november 12 - december 23.
H-P 14-22 óráig
Szo, va, pé: 11-22 óráig
Alserstr./Spitalgasse, Hof 1, 1090 Bécs
www.weihnachtsdorf.at

Altwiener Christkindlmarkt

2011. november 18 - december 23.
naponta: 10-21 óráig
Freyung, 1010 Bécs
www.altwiener-markt.at

Kulturális és karácsonyi vásár & újévi vásár, Schönbrunni kastély

2011. november 19 - december 26.
naponta: 10-21 óráig
december 24.: 10-16, december 25-26.: 10-18 óra
Újévi piac: december 28 - 2012. január 1.
naponta: 10-18 óráig
Schönbrunni kastély, 1130 Bécs
www.weihnachtsmarkt.co.at

Adventi vásár a Karlsplatzon

2011. november 18 - december 23.
naponta: 12-20 óráig, ételkiszolgálás: 21 óráig
Karlsplatz, 1010 Bécs
www.divinaart.at

Spittelberg karácsonyi vásár

2011. november 17 - december 23.
H-Cs 14-21, P 14-21.30 óráig
Szo: 10-21.30, V & ünnepnap: 10-21 óráig
Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Bécs
www.spittelberg.at

Téli piac a Riesenradplatzon

2011. november 19 - 2012. január 8.
H-P: 12-21 óráig
Szo & V: 11-21 óráig
december 24. 10-15 óráig, december 31. 10-2 óráig (ételkiszolgálás), 10-18 óráig (kereskedés)
Riesenradplatz, 1020 Bécs
www.wintermarkt.at

Szállásajánlat Bécs belvárosában: Hotel Pension Musem