Elég a gyerekágy és az etetőszék?

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Elég a gyerekágy és az etetőszék?

Feltöltve: 2009-04-28

A mai fiatal szülők többsége igen rugalmas, bátran elindul akár már párhónapos babájával is egy több napos, vagy hetes utazásra. Nincs is ezzel semmi baj, ráadásul a modern gyermekorvoslás szerint sem kell már „vitrinben tartani“ a babát, különösen jó időben. Azonban nem árt utazás előtt tájékozódni, milyen felszerelésekkel rendelkezik a szálláshely a baba, vagy kisgyermek fogadására, azaz alaposan végig kell gondolni, mit is vigyünk magunkkal. Nem csupán a gyermek komfortérzete és egészsége miatt fontos ez, hanem azért is, hogy valóban kellemes legyen a pihenés a szülőnek is.

Vegyük sorba tehát a gyerek körüli otthoni teendőket és eszközöket, és rögtön kiderül, mit kell otthonról magunkkal vinni.

Etetés

align=left Ha még csak szopik a baba a helyzet egyszerűnek tűnik. Ám három hónapos kortól már gyümölcsöt is kaphat az anyatej mellé, így – bárhová megyünk – mindenképpen vigyünk magunkkal elegendő mennyiségű bébi gyümölcsételt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a melegben az anyatej mellé plusz folyadékot is kell adni a babának. Így néhány palack bébiviznek, vagy a vízforralónak is be kell kerülni a poggyászba. Utóbbit különösen ajánljuk, ha teát kell készíteni a babának, vagy a nagyobbacska gyermeknek, hiszen így tudunk a legegyszerűben melegvízről gondoskodni. De itatni is jobb a felforralt és lehűtött csapvízet, még ha olyan országba mennénk is, ahol garantáltan iható a csapvíz. Egy éves kortól elvben „mindenevő“ a gyerek, ám ha külföldre utazunk, nem biztos, hogy ízlik majd a babának a helyi koszt. Így legalább 2-3 darabot vigyünk magunkkal a kedvenc bébiételből, hogy tudjunk mit adni a gyereknek, addig is, míg feltérképezzük a környéket, hogy hol lehet bébiétet beszerezni. Túlzásba nem kell vinni, hiszen a jól ismert nemzetközi márkák a világ legtöbb országában beszerezhetők. Ha anyatej helyett tápszert kap a gyerek, akkor feltétlenül kell a vízforraló az étel elkészítéséhez.
Ha apartmanban fogunk megszállni, mindenképpen tájékozódjunk részletesen a konyha felszereléséről, beleértve a mikrohullámú sütőt is, hogy ne a helyszínen érjenek kellemetlen meglepetések.

Alvás

2-3 éves korig általában még rácsos kiságyban alszik a gyermek. A legtöbb szállodában ez ma már alapfelszerelés, de azért nem árt erről előre tájékozódni, illetve bejelenteni igényünket. Az apartmanokban azonban már nem biztos, hogy van (sőt általában nincs), így erről is magunknak kell gondoskodni, összecsukható babaágy formájában, akár kölcsönkérve a rokonoktól, barátoktól egyet. Feltétlenül vigyük magunkkal – főleg a nagyobbacska gyerekeknél a kedvenc kispárnát, kis takarót – hiszen az idegen környzetben ez az otthonosság érzetét kelti benne, és nyugodtabban alszik majd el.

Higiénia és testápolás

Ha szállodában szállunk meg, vigyünk magunkkal mosogatószert és üvegmosót, hogy könnyedén el tudjuk mosni a gyerek cumisüvegét és a cumit. Európán kivüli országokba pedig még egy flakon speciális – a bébik eszközeinek való – fertőtlenítőszert is tanácsos magunkkal vinni, hogy mosogatás után ebben öblíthessük el a dolgokat. (A csapvíz maradéka is okozhat kellemetlenséget.) Ha itthon már nem is mindennap használjuk, a külföldi utazáshoz azonban feltétlenül vigyük magunkkal a bébi testápolót. Mindenütt másképp fertőtlenítik, kezelik a csapvízet, így könnyen kiszáríthatja a baba bőrét. Nem mellékesen a napozás után is tanácsos legalább ezzel kezelni a babát. (Érzékeny bőrű gyermekek számára viszont a nekik való, kifejezetten napozás utáni testápolót érdemes beszerezni.)

Praktikus eszközök, kellékek

Ha még nem akkorra a gyerek, hogy nyugodtan a szobában hagyjuk miután lefektettük, vigyük magunkkal a csecsemőkorban használatos bébifont (bébiőrt). Ezek hatótávolsága (falakon keresztül is) általában 300 – a modernebbeké már 500 – méter. Így nyugodtan lemehetünk az étterem teraszára, vagy a kertbe, és nem kell a szobában kuksolni. Még a 4-5 éves gyerekkel való utazásnál is meggondolandó, hogy magunkkal vigyünk egy könnyű, összecsukható babakocsit, főleg, ha a szálláshelyen kívüli hosszabb-rövidebb sétákat is tervezünk. A gyerekek hamarabb elfáradnak, és elkezdenek nyafogni. Kisebb gyerekeknél pedig etetőszékként is jól jöhet. A szállodákban ugyan ez is alapfelszerelés ma már, de az apartmanokban nem.
Számos szálloda hirdeti magát ma már „család/gyerekbarát hotelként“, nem árt azonban tényleg alposan tájékozódni, hogy milyen felszereléseket biztosítanak valójában, hiszen mint láthattuk a kiságy és az etetőszék nem elég ahhoz, hogy a család minden tagja jól érezze magát.

Lovas Katalin