Ötvös Csöpi Tihanyban

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ötvös Csöpi Tihanyban

Feltöltve: 2011-07-05

Nem lehet úgy megállni egy balatoni kikötőben, hogy ne Bujtor István nyomozós-bunyózós filmjei jussanak az ember eszébe. Találgatjuk, melyik lehet az a vitorlás, amelyen Ötvös Csöpi tovasuhan a Balaton vizén. Hol lehet a motorcsónak, amelyen bűnözőket üldöz majd, s hol a hajó, ahol rejtélyekre bukkan a magyar tengeri medve.

Bujtor István már két éve nincs közöttünk, de alakját Tihanyban, ahol a filmek java részét forgatta, egész napos filmvetítéssel elevenítették fel. A tihanyiak azért sem feledkeznek meg az Ötvös Csöpi-filmekről, mivel sokan közülük ezekben a mozikban statisztáltak is. A filmnapon a déli óráktól válogatást vetítettek azokból az alkotásokból, amelyekben Bujtor István főszerepet játszik, s olyanokat is láthattak a betérők, amelyeket rendezőként is jegyez. Az emléknapi közönségtalálkozón Avar István, Kern András és az elhunyt művész fivére, Frenreisz Károly is eljött. Tihanyban Bujtor István otthon volt, míg a többi színész csak játszott itt néhány napot, a méltatlanul mellőzött balatoni nyomozó alakítójának törzshelyei voltak itt.

Nagy, testes vörösborok

Felesége, Bujtor Judit, aki a Bujtor István Szabadtéri Színpad programjait is szervezi, elmesélte, hogy férjével évtizedeken át járták a borozókat, éttermeket, sok helyre betértek Tihanybanés máshol a környéken.
A leggyakrabban férje a Gulyás-udvarban, más néven a Keszeg étteremben ebédelt, a művelődési ház szomszédságában. Amikor később arra sétálok el, az egyik asztalnál ott látom Avar Istvánt a feleségével. Könnyű fehérbort iszogatnak. Két éve még Bujtor is velük tartott volna, csakhogy ő a testes vörösborokat szerette, különösen a saját cabernet-sauvignon-merlot házasítását, és bizony a nagy, savas, ünneplős borokhoz enni is kell rendesen. Evett is, nagyon szerette a magyaros ételeket: a pincepörköltet, a halászlét és társaikat. A Ferenc-pince különleges túrógombócáért rajongott.

Retróérzés Tihany utcáin

Míg fönt a művelődési házban a Pogány madonnát vetítik éppen, én inkább eredetiben nézem meg a helyszíneket, a kanyargós utat, amelyen nyaktörő autós üldözéseket lehetett rendezni, a paksi atomerőmű üdülőjénél lévő hajókikötőt, amelyre a nagyfőnököt játszó Avar István is jól emlékezett. Tulajdonképpen Tihanyon nem kellene sokat igazítani, ha mondjuk a legelső, 1980-as Bujtor-filmet valaki újra akarná forgatni. Olyan, mintha megállt volna itt az idő. Régiségek, kicsit elavult hímzések, divatos és nem túl divatos blúzok, vegyes ízlésre valló kerámiák kínálják magukat, az éttermek hangulata, stílusa sem változott. ( Fehér falak, korsók, mángorlók, szőttesek, faragott asztalok, padok.)
Kevés az újonnan épült vagy látványosan felújított nyaraló is, mintha javarészt csak a szinten tartásra futná mondjuk a kilencvenes évek eleje óta. De hát van, akit éppen ez a nem szándékos skanzenszerűség vonz, ez a szűk húsz vagy harminc év, amennyit visszasétálhat az időben a vakító fehérre meszelt és éppen kiadó, olykor eladó parasztházakat járva – közel a Belső-tóhoz. Talán csak a prémiumpálinkákat és a magántermelőktől származó borokat és az Apátság építkezéseit (az új látogatócentrumot) kellene kitakarni, és máris itt lenne készen a Kádár-korszak utolsó évtizede, amely után sokan már minden évben külföldre mentek nyaralni. Tehették, tehetik, hiszen már nem csak három vagy öt évente utazhatnak nyugatra, mint a rendszerváltás előtt. De mi lesz most Tihannyal? Hiszen újra keresettek a belföldi úticélok. Feléled? Más balatoni települések lesznek a legfelkapottabbak? Vagy marad – immár tudatosan – a retrójelleg?

Szilvapálinka és kávéházi zene

A Tihanyi Szabadtéri Játékok programját a Bujtor István Színpadon a Budapest Bár negyedik, Hoppá! című lemezének élő bemutatója indítja. Kávéházi cigányzenét, vagyis mindent játszik – jazz és komolyzenei képzettséggel – öt fiatalember, akik a mai fiatal és középkorú magyar értelmiség legnépszerűbb énekeseit, zenészeit kérték fel a régi sanzonok, filmdalok, slágerek előadására. Harangozó Teri, Jávor Pál, Kabos Gyula és mások énekelték valaha azokat a dalokat, amelyeket többek közt Kiss Tibi, Ferenczi György, Behumi Dóra, Kollár-Klemencz László ad elő az új lemezen. Rajta van az albumon a Szilvafácska is, Lovasi András Fási-mulató - balkáni művészfilmzene (nagyon remélem, hogy) paródiája, színjózanul azonban meghallgatása ártalmas lehet az egészségre. (Négy cent lassan elkortyolt (Pannonhalmi) szilvapálinka után viszont kifejezetten ajánlott.)

Varga Klára