Vénasszonyok nyara – fiataloknak is!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Vénasszonyok nyara – fiataloknak is!

Feltöltve: 2009-11-03

Igen találó és szép az a magyar elnevezés, amely az őszt a „Vénasszonyok nyarának” nevezi. Az emberi életkor alkonyára utaló elnevezés ugyanakkor sokakban azt a képzetet kelti, hogy vége a nyaralási szezonnak. Pedig dehogy!

align=left Ez az időszak is sok lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, ráadásul esetenként lényegesen kedvezőbb feltételekkel, mint nyáron – és nem csupán az idősebb korosztálynak Csupán jól kell kiválasztani az őszi nyaralás helyszínét és időpontját.

A szállodáknál a kereslet nagymértékben befolyásolja az árakat, s mivel a legtöbben nyáron szeretnének utazni, így ezt tekintik főszezonnak, ekkor szabják a legmagasabb árakat. Szep-tember elejétől, közepétől a kereslet jelentősen csökken, így az árakat is kénytelenek lejjebb vinni, sőt különböző kedvezményekkel igyekeznek a vendégek kedvében járni.

A nyári nyaralás legvonzóbb elemei a meleg, a napfény és a fürdés a természetes vizekben. A hazai vízparti üdülőhelyeken ez utóbbira már valóban nincs igazi lehetőség, azonban a medi-terrán térségben még igen kellemes a klíma.

Irány a tenger - ősszel

align=left A viszonylag közeli úti célok közül Törökországot, Afrika északi partjait és a Vörös-tenger menti üdülőhelyeket érdemes célba venni.. A tenger még őrzi a nyári meleget, napfényben sincs hiány, bár néha már ott is megjelennek a felhők az égen. A hőmérséklet bőven 25 fok felé emelkedik, de nincs olyan kánikula, amely nyáron sokakat elrettent a fakultatív progra-moktól. Így ekkor a fürdés mellett a látnivalók felfedezésével még plusz élményt is szerezhe-tünk. Ráadásul a főszezon elmúltával a zsúfoltság is megszűnik, a kisebb tömeg és zaj pedig nyugodtabb pihenést jelent mindenkinek.

Nem mellékes szempont, hogy számos üdülőhelyre még indulnak charterjáratok, illetve mind a fapados, mind a klasszikus légitársaságok járataira a nyárinál is kedvezőbb áron foglalhatók jegyek.

Hova menjünk most itthon?

A hazai úti célok közül elsősorban a wellness szállodákban és a kastélyhotelekben ígérkezik kellemes pihenés, akár az évi, „rendes”, kéthetes szabadság eltöltésére is. A zsúfoltság ezek-ben a szállodákban is kisebb, így a szaunákban, jacuzzikban, úszómedencékben sem kell a „szardínia-effektustól” szenvedni, sőt a masszázsra, szépítkezésre és egyéb frissítő kezelések-re is könnyebb időpontot kapni. A hétvégékre még ilyenkor is magasabb a kereslet, így érde-mesebb a hétköznapokra koncentrálni, már csak azért is, mert különböző akciókkal és ked-vezményekkel a szállodák is igyekeznek csábítóbbá tenni ezeket a napokat.

Az őszbe forduló, ápolt kastélyparkokban egy könnyű séta lélekemelő élményt jelenthet min-denkinek. Emellett a szállodák számos programot – a szüreti mulatságtól kezdve, a lovagláson át a sétakocsikázásig – is szerveznek a vendégeknek. A családosoknak az őszi szünet kínál lehetőséget „pótnyaralásra”. Már megjelentek a szállo-dák kedvező ajánlatai erre az időszakra.

Ez a buszos utak igazi szezonja

Akiknek a szabadság eltöltésénél fontos szempont új látnivalók, kulturális és történelmi érté-kek felfedezése, azoknak az ősz ideális egy hosszabb-rövidebb városlátogató, vagy több or-szágot érintő utazásra. Az árak ebben az időszakban nem csupán azért kedvezőbbek, mert a szálláshelyek olcsóbbak, hanem ilyenkor – a kellemes külső hőmérséklet miatt – már nem elvárás a légkondicionált autóbusz, így a közlekedési költség is alacsonyabb hányadot képvisel a részvételi díjból. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki gépkocsival készül hosszabb utazást tenni.

Lovas Kati