Frigyes Főherceg Kiállítási pavilonja - Szekszárd

látnivalók Szekszárdon

Frigyes Főherceg Kiállítási pavilonja - Szekszárd

align=right Készült 1896-ban. Tervezte az "Erzherzogliches Bau- und Ingenieuramt" Teschenben, 1893-ban. Eredetileg a budapesti Millenniumi Kiállításon Frigyes főherceg kiállítási pavilonja volt.
A vörösfenyőből készült pavilont a Szekszárdi Kaszinó vásárolta meg Frigyes főhercegtől 1896-ban. Pekari János szekszárdi ácsmester bontotta le Budapesten, és ugyancsak ő építette fel Szekszárdon Perlaky József mérnök felügyelete mellett. Az Augusz házat bérlő Kaszinó így a sétakert szemközti oldalán is emeltetett egy épületet. (Körülbelül ott, ahol most a Vállalkozók Háza áll.) A pavilont 1897. május elsején fényes ünnepséggel nyitották meg.

1971-ben, amikor Budapesten volt a Vadászati Világkiállítás, a Gemenci Erdő egyik kapujában, Keselyűsben rakták össze a pavilont, és megnyitották benne a Trófea múzeumot. Később, amikor néhány kilométerrel közelebb Szekszárdhoz, a Bárányfoknál megnyitották a Gemenci Kirándulóközpontot, akkor a Trófea múzeumot is oda költöztették, jelenleg is ott van. 2003 szept. 19-én új kiállítás nyílt "Élet az ártéren" címmel, amely a természeti környezet bemutatására helyezi a nagyobb hangsúlyt.

Megtekinthető:
március 15 - október 31.
hétfő kivételével naponta 9-17 óráig.

Üzemeltető:
Zöld Pagony Bt.
Tel.: 30/2557866


Cím:
Bárányfok - Gemenci kirándulóközpont
Település ismertető
  • Szekszárd

    Szekszárd a nemes borok és a művészetek városa. Tolna megye székhelye a Dunántúli-dombság és az Alföld talál...

Szállások Szekszárdon



és környékén